• Bine ai venit!

Muzeul Manastirii Hurezi

Latura de miazazi a incintei centrale, de la etaj, adapostea, in trecut, casele domnesti, compuse din sali mari, frumos boltite, cu calote sferice pe arcade lungi, sprijinite pe monumentale coloane de piatra. Aceasta resedinta domneasca avea: Sala mare a Sfatului, Sala mica si camera de lucru a voievodului, cu o camara alaturata, in care se pastra tezaurul arhivistic. Sala mare si Sala mica sunt accesibile prin doua foisoare cu scari exterioare deschise spre curte. Acesta era locul unde luminatul domn al tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu, isi desfasura activitatea cand venea la Hurezi.

Vechea locuinta domneasca, astazi este transformata intr-un muzeu in care se afla expusa inestimabila si intersanta colectie de obiecte si icoane brancovenesti, datand din secolele XVI – XVIII, un pretios tezaur national. Sala mare sau Sala Sfatului, cu frumoase bolti in calote masive de piatra, cu capiteluri sculptate, detine un numar de 10 icoane pe fond de aur, din care 4 sunt icoane imparatesti din Biserica mare, de la 1694. tot aici gasim si 4 candele brancovenesti, din argint, oua de strut, care in trecut impodobeau candelabrul Bisericii mari, vesmite preotesti din perioada 1692 – 1872, din timpul calugarilor, si un candelabru brancovenesc in miniatura.

Dintre cartile de patrimoniu, mentionam Biblia lui serban Cantacuzino, de la 1688 si doua exemplare din Evanghelia de la Snagov, din 1697, care amintesc de sirul bogat al tipariturilor executate in timpul domnitorului martir, mare iubitor de cultura, Constantin Brancoveanu. Hrisovul cumulativ din 4 aprilie 1711, prin care domnul a inzestrat Manastirea